maanantai 16. helmikuuta 2015

Kun tunne ja todellisuus eivät kohtaa

Ei se sentään ihan täysin hasardi ajatus ollut viedä maastomopoa valkoisten aitojen sisälle, mutta olihan siellä muutamia kohtia, jotka olisivat voineet mennä paremminkin. Näin ikään kuin kauniisti sanoiksi puettuna. Muutama huomio päivästä, ja video (jonka radan jälkeen päätin jo olla julkaisematta mutta pari kertaa läpi katsottuani totesin että menkööt).

- Aikataulu petti (taas). Kun varaa reiluhkon verkka-ajan niin ei todellakaan toivo, että aikataulut venyy, ja lähtöjärjestys menee sekaisin. Olisi pitänyt päästä radalle kymmenisen minuuttia aiemmin, nyt alla oli vähän väsynyt hevonen. Voi toki katsoa peiliinkin, jälkiviisaana on helppo sanoa, että Hupi olisi tarvinnut paljon pidemmät pätkät käyntiä pitkin ohjin.
- Raviohjelma. Tarkoituksena oli laittaa vähän enemmän painetta ja yrittää saada vähän isompaa ravia. Luulin jopa hetkittäin tekeväni näin. Mutta miksi videolla näkyy puolilöysällä ohjalla matkusteleva kuski, ja hevonen joka epätoivoisesti yrittää löytää jotain tukea jostain mutta ei sitä ainakaan kuskilta saa?
- Laukkaohjelma. Fiilis oli se, että Hupi vie ja minä vikisen. Ja että takaosa on koko ajan sisällä ja lavat ei käänny mihinkään vaikka mitä tekisi. Ja että isot pidätteet näkyvät torille asti. Miksi videolla meno näyttää lähinnä siltä, että tekisi mieli huutaa kuskille että hellitä nyt hetkeksi, lopeta se rimpuilu ja anna sen hevosen tehdä.
- Kyttääminen. Radalla tuntui koko ajan siltä, että Hupi kyttäsi M-kulmaa ihan huolella (laidan takana oli radio) ja jähmetti itsensä aina sinne päin ratsastaessa. Olin varma että ainakaan vasemmassa laukassa en saa sitä kulmaan kun joudutaan tulemaan pitkää sivua mörköä kohti. Miksi videolla näkyy vain vähän korvia höröön kääntävä hevonen? Kumpi meistä sitä kulmaa siis kyttäsikään?
- Vanha kunnon voltista vitonen -syndrooma on palannut! Jos vaikka ensi kerralla taas muistaisi kääntää eikä liirailisi radan keskelle asti...

Mutta ei niin paljon pahaa ettei jotain hyvääkin.
- Keskiraveissa pienenpieni ajatus oikeaan suuntaan. Edelleen paketti valuu hurjan etupainoiseksi, mutta tahdissa on pieni ajatus oikeasta. Keventäessä (oma istunta) pysyy paremmin kasassa, ja treeneissä teen lisäykset edelleen pääasiassa keventäen.
- Takarit alkaa olla ihan kivalla mallilla, vaikkei nyt(kään) ne parhaat missään nimessä radalle osuneet.
- Pääsin kulmiin myös tuomaripäädyssä! Seuraavaksi pitäisi vaan muistaa ratsastaakin siellä, ja ottaa kaikki hyöty irti tasapainottamisen ja kokoamisen kannalta... Kyran neliötehtävät on kaivettu taas mukaan treeneihin.
- Otin harjoituskisojen sääntöjoustosta kaiken ilon irti, ja ratsastin radan raippa oikeassa kädessä, eikä oikean pohkeen päälle kaatumista tullut ollenkaan samassa määrin kuin viimeksi.
- Keskeneräisellä ja vähän huolimattomalla suorituksella 61,9% (= ne voltit korjaamalla 63%). Eiköhän tästä kesään mennessä vielä jotain saada kasaan.Eilen oli tarkoitus ratsastaa kevyesti mahdolliset jumit pois, mutta Hupi oli kertaluokkaa väsyneemmän tuntuinen mitä olin kuvitellut (toki se oli tehnyt ke-la välin melko rankasti). Suunnitelma vaihtui siis vajaan tunnin leppoisaan maastokävelyyn ja nopeaan vartin ravi-laukka-jumppaan kentällä. Vähän saatiin jännitystä kuvioihin, kun tajusin vasta harjulla täpötäyden pulkkamäen vieressä että "ai niin, laskiaissunnuntai". Fiksu hevonen onneksi meni tästäkin ohi ilman sen suurempaa dramatiikkaa.

7 kommenttia:

 1. Näin kyllä radassa paljon hyvää, ja omaan silmääni Hupi on tosi hienossa kunnossa :)

  VastaaPoista
 2. Ei hävettävää radassa! Videointi on kyllä oiva (ja armoton) apuväline, niin monesti itsekin olen ajatellut ratsastavani "isoa ravia" ja videoituna se on lähempänä jotain alkeiskurssin nylkytystä :D Toisaalta itse katsoo videolta kaikkia omia heikkouksiaan, vieras silmä ei näe läheskään kaikkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin näin valmentajan vuosiloman aikana video on ihan ehdoton apuväline. Ja toisaalta niitä omia virheitä ja heikkouksia on vaan pakko ruotia että pääsee eteenpäin. Kunhan vaan muistaa säännöllisesti kurkistella niitä vähän vanhempia videoita niin pysyy mielessä se että eteenpäin on menty :)

   Poista
 3. Minun silmään raviosuus oli vähän kiireinen, laukkaosuus taas sopusointuisempi. "Euroopan isoin voltti" sai juuri merkityksen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei taida Eurooppa edes riittää tuohon, ei vaan voi pieneen päähän mahtua että miksi pitää taas ajella ihan miten sattuu... Raviosuuden kiireisyys on juuri sitä mitä tulee silloin kun hevonen jännittyy, ja vaikka teoriassa jotain korjauskeinoja tähän alkaa työkalupakissa ollakin, niin en vaan vielä osaa/uskalla käyttää niitä oikein. Mutta tätä ehkä tuolla otsikoinnilla juuri ajoin takaa: ongelman ydin on se, että se mitä radalla tunnen ja se mitä videolla näkyy, eivät vaan nyt oikein kulje käsi kädessä. Pitäisi ensin tuntea, että tietäisi mitä muuttaa. Sen toki tunnen ettei hevonen missään kohdin rehellisesti odota :P

   Poista
 4. Odotin manauksen persuteella videolta paljon pahempaa. Ei se Eeva nyt niin kamalaa ollut :D

  VastaaPoista