maanantai 8. joulukuuta 2014

Mystisiä oireitaEn muistanutkaan että hevosenomistajan pitäisi olla salapoliisi tai vähintäänkin ajatustenlukija. Viime viikolla olisin taas ollut onnellinen, jos olisin pystynyt kysymään Hupilta että mikä on hätänä. Tai pystyinhän minä, muttei se vaan vastannut mitään. Tällä hetkellä näyttäisi siltä että mysteeri on selvitetty, mutta seuraillaan vielä tilannetta.

Oireet
Keskiviikkona ja torstaina ratsastaessa täysin ”selätön” ja hakee useaan otteeseen pissaamisasentoa muttei saa tiristettyä oikeastaan mitään pihalle. Tiistaina ollut vesiripulilla. Juotettu siksi tarkemmin, juo suht ok muttei suostu kuitenkaan juomaan juuri yhtään ylimääräistä normaaliin nähden. Pissaa niukasti. Syö ok, kakkaa ok, ei ole mitenkään erityisen löysällä vatsastaan. Pirteä, olemukseltaan ihan normaali oma itsensä.

Diagnoosivaihtoehdot
Kuivuminen, virtsakivet, mahahaava, hiekkaa mahassa, selkäongelmat, mikä-ikinä-vaan-maan-ja-taivaan-väliltä. Oireet alkoivat kuitenkin kuin napista painamalla, yhdessä päivässä, joten mahahaava-vaihtoehtoon en oikein jaksa uskoa. Hiekka on hoidettu juuri pari-kolme viikkoa sitten pois, eikä oireilu muutenkaan täsmää siihen miten tämä on hiekkaa oireillut. Tarha on jäätynyt epätasaiseksi joten on voinut selkänsä niksauttaa. Toisaalta pissaamisvaikeudet kyllä viittaisivat kuivumisen, virtsakivien tai munuaisongelmien suuntaan.

Kotidiagnosointi (aina yhtä toimivaa…)
Torstai-iltana lähti juomaan kunnolla, ja joi kaiken mitä tarjosin. Pissasi vieläkin huonosti mutta nyt joi ratsastuksen jälkeen reilun tunnin sisällä reilusti yli tuplamäärän normaaliin nähden. Reilusti (melassi)vettä, reilulla kädellä suolaa+elektrolyyttejä, yöjuotto automaatin sijaan astiasta ja sormet ja varpaat ristiin. Aamulla oli karsinassa ”tulva” vastassa, joten pissakin kulkee. Viikonlopun aikana alkoi vaikuttaa kaikin puolin normaalilta, eilen ratsastaessa ei mitään oireita, vaikka yritin suorastaan provosoida tilanteita missä ke-to oireili. Selkä ihan eri tavalla töissä, koko hevonen tuntui tiiviimmältä ja kokosi mielellään.

Mitäs nyt?
Seurataan ja tarkkaillaan. Yöksi vettä astiaan ettei ole automaatin varassa. Tänään valmennukseen kokeilemaan miltä tuntuu ja näyttää. Hanna näki oireilun torstain valmennuksessa, ja kaveri keskiviikkona, joten en ole pelkästään oman mielipiteeni varassa. Reiluhkon C-vitamiinikuurin meinasin varmuuden vuoksi tuupata menemään, siitä kun ei ole mitään haittaakaan, ja jos jotain virtsakivien tapaista tai pientä tulehdusta on päällä niin voi olla jopa apua. Ruokinnasta on jätetty kalkki pois kivennäisen vaihduttua, voisi kokeilla palauttaa takaisin. Hieroja on tulossa loppuviikosta, joten saadaan tsekattua lihaksistonkin tilanne (ja tietyt akupisteet, kiitos moniosaavan tutun hierojan). Oli tarkoitus klipata sunnuntaina uudelleen, mutten nyt uskaltanut sitten kuitenkaan. En halua vetää karvatonta jumiin selästään, palelluttaa munuaisia tai pahimmassa tapauksessa klipata sairaslomalaista. Katsellaan viikon päästä uudemman kerran, siihen asti mennään karvaturilaan kanssa.

Ota näistä nyt sitten selvää…

2 kommenttia:

  1. Voisiko olla esinahassa tulehdusta? Tiedän yhden tapauksen joka kerää niin paljon möhnää esinahan alle että saa aina tulehduksen jos ei säännöllisesti ihan rauhoituksessa puhdisteta kunnolla, ja tämä hevonen alkaa oireilla juuri kuvailemallasi tavalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaveri itse asiassa ehti ehdottaa jo samaa, eikä ole ollenkaan kaukaa haettu. Kuratarhassa roiskuu rapa joka paikkaan, ja Hupi on kovin ujo poika käymään pesulla (lue: ylikiltti hevonen tarjoaa takajalkaa). Voi olla että perusteellista pesua varten joutuu domotuubin hakemaan mutta kokeillaan nyt ensin parin ihmisen voimin ilman.

      Poista