tiistai 8. heinäkuuta 2014

Tapahtunutta, osa 1: Valmennus

Viimeisen viikon aikana on ehtinyt sattua ja tapahtua niin paljon kaikenlaista (kivaa!) että täytyy jakaa päivityksiä useampaan palaseen.

Viime viikon tiistaina oltiin taas Pohtiolammella Hannan valmennuksessa. Edellisissä valmennuksissa Hupi väsähti lopussa niin että jouduin viheltämään pelin poikki ennen aikojaan. Ongelmahan on siis se, että tarvitsisin pitkän verryttelyn, että saan hevosen auki ja avuille niin että pystytään ylipäänsä tekemään asioita valmennuksessa - mutta kun Hupin kunto ei vielä riitä pitkään verryttelyyn ja tunnin valmennukseen vaikka lepotaukoja pitäisi miten paljon. Vaikka kunto onkin selvästi tuosta jo kasvanut, niin kokeilin vähän uudenlaista taktiikkaa. Vähän ennen kotitallilta lähtöä juoksutin Hupin lyhyesti, ravia ja laukkaa (ja ennen kaikkea siirtymisiä näiden välillä) sen verran että liike lähtee rullaamaan ja aukeamaan. Pieni huili, hevonen koppiin, lyhyt kuljetus Pohtikselle, missä kaikessa rauhassa (kaverin jo verkatessa) varusteet päälle ja erittäin lyhyt verkka lähes pelkästään käynnissä jumpaten, ravia ja laukkaa vain sen verran että "tsekkaa vaihteet läpi".

Toimii! Vuokraaja tuli paikalle kun olin lopettelemassa verkkaa, ja kuulemma ennen kuin tajusi ja tunnisti, niin sekunnin murto-osan ajan oli katsonut että mikäs komistus tuolla on. Myös selkään fiilis oli "vau-onks-tää-sama-hevonen" -osastoa. Paikat oli jo auottu kotona, avut ratsastettu läpi käynnissä, ja ensimmäisestä raviaskeleesta alkaen paketti oli kasassa.

Aloitettiin tunti väistöillä.
- Ulkopohje lähellä, ratsasta myös ulkoetujalkaa että saat liikkeeseen laajuutta.
- Ei liian jyrkkää väistöä, muista ratsastaa liikettä myös eteen
- Oikealle asettaminen vaikeaa (tilttaa mielellään pään "korvat vasuriin, turpa oikealle), tee pieni pätkä oikeaa sulkua, siitä väistöön vasemmalle, taas ajatus sulkuun, väistö vasemmalle jne
- Myös helpompaan suuntaan saa (ja pitää) leikitellä asetuksen kanssa, ulkolavan saa paremmin haltuun kun edes ajattelee hetkittäin asetusta väistön suuntaan
- Tahti, tahti ja tahti. Ensin tahti, sitten isompi ravi.

Välikäyntien jälkeen tehtiin ravista pysähdyksiä (linjoille ilman laidan tukea)
- Suoruus jees
- Jalka lähellä, tai oikeastaan jalka aktiivinen, valuu pitkäksi jo paljon ennen pysähdystä
- Jos valahtaa tai ennakoi, niin älä tee pysähdystä vaan ratsasta isosti eteen jalalla
- Kokoa riittävästi ennen pysähdystä (se jalka lähellä!) ettet erehdy vetämään naruista pysähdykseen
- Liikkeellelähdöt jees (vähän etupainoinen, olisko siitä jalasta apua?)

Laukkatyöskentelyn osalta tehtiin nostoja ravista
- Aktiivinen iso ravi ja nosto aktiiviseen isoon laukkaan, älä hyssyttele
- Puolipidäte ennen nostoa ei saa tarkoittaa ravin hiipumista, täytyy pysyä pohkeen edessä
- Sitten kun laukka tuntuu liian isolta, niin takana alkaa ehkä olla riittävästi poljentaa
- Myös alaspäin siirtymiset ajatuksella "eteenpäin" (jalka-pp-jalka-pp-jalka)

Loppuun otettiin vielä muutamia keskiraveja lyhyille diagonaaleille
- Ajatus oikea!
- Voimaa puuttuu paljon mutta nyt työntö lähtee takaa eteen, vielä liian paljon alas eikä ylös, mutta aihio on olemassa
- Meinaa rikkoa vasemmalle laukalle, vasen takanen jäykkä/hidas eikä meinaa ehtiä alle ja mukaan. Sama ongelma on huomattu aiemminkin, jolloin syytä tosin etsittiin muualta, mutta tämänpäiväiset videot viittaisivat vtj:n (puoleisen lanneselän?) suuntaan.
- Kolmen toiston jälkeen kiitos ja lopetus, tällä kertaa melko lailla samaan aikaan muiden kanssa.

Väsymys näkyi ja tuntui kyllä jo selvästi lopussa eikä ravi kantanut enää oikein kunnolla, mutta parin ylimääräisen lepokäyntipätkän avulla tehtiin kuitenkin viimeisetkin tehtävät. Ja täytyy antaa ihan täysi kymppi ja vielä plussa päälle hevosen asenteelle ja työmoraalille!

Vuokraaja oli siis taas videokameran kanssa mukana (kiitos!) ja materiaalia löytyy pitkät pätkät. Kunhan taion jostain ylimääräistä aikaa (haha..) niin editoin niistä jonkun järjellisen mittaisen pätkän tännekin lisättäväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti