keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Diagonaalityöskentelyä valmennuksessa

Kisakauden avauskin on jo takana, mutta pakko laittaa itselle muutamia huomioita nopeasti ylös torstaisesta valmennuksesta. Olin käynyt edellisenä päivänä "vakoilemassa" kaverin valmennusta ja tiesin että ohjelmassa on hyvin pitkälti perusratsastusta, joten päädyin tulemaan kankien sijaan nivelellä.

Ravityöskentelyssä tehtiin linjalle käyntisiirtymisiä, sunnuntain kisaohjelman myötäyksiä, väistöjä ja lisäyksiä. Laukassa keskityttiin askellajien laatuun: laukan laadun täytyy säilyä diagonaalin loppuun asti, ja ravin olla tahdissa ja tasapainossa alusta alkaen.

- Perusravi tahdikasta mutta vähän vaatimatonta. Kun yritän laittaa lisää painetta ja energiaa, en saa tahtia säilytettyä koko aikaa. Treeniä, treeniä.
- Käyntisiirtymät pääasiassa ok
- Myötäyksissä juoksee täysin alta pois. Ihan kun tätä samaa ongelmaa olisi purettu palasiin joskus aiemminkin... Tällä kertaa työstettiin siten, että otan ravin hieman hitaammaksi ja teen myötäyksen vasta sitten. Ja uskallan antaa hevosen yrittää, korjaan vasta kun on korjattavaa. Tähän kuitenkin tuo parin vuoden takainen tapa tuntuu toimivammalta, nyt en saanut oikeasti hyviä toistoja tehtyä.
- Väistöt super. Jaettiin diagonaali kolmeen osaan, joista ensimmäinen ja viimeinen väistöä ja keskimmäinen suoraan. Molemmat suunnat olivat helppoja, ja pystyin keskittymään hienosäätöön.
- Ravilisäyksiä lähdettiin korjaamaan samalla idealla, eli väistöjen kautta. Nyt löytyi ensimmäinen tehokas työkalu siihen, miten pääsen käsiksi siirtymisiin ennen ja jälkeen lisäyksen. Väistöön siirtyessä siirtyminen alaspäin tulee automaattisesti tehtyä jalalla eikä kädellä, ja lyhyen lisäyksen aikana muoto ei ehdi venyä liian pitkäksi. Oikeasta kierroksesta diagonaalille tullessa muista pitää ulkoavut hyvällä tuntumalla. Hupilla korvien väli raksutti sauhuten kun se yritti ymmärtää mitä siltä halutaan. Se tarjosi paljon asioita, joita se ei ennen ole tarjonnut, joten vaikkei sitä oikeaa vielä tullutkaan, niin ainakin muutosta vanhaan. Tätä paljon lisää!

- Laukannostoissa pidä vatsalihaksilla paketti kasassa, niin saat nostot ylämäkeen eikä ensimmäinen laukka-askel leviä. Harmi ettei tämä muutos tarttunut videolle. Uskalla ratsastaa perusravia riittävästi eteen, treeneissä ei varmistella.
- Peruslaukka oikeinkin ok, alkuun vähän työstettiin oikeassa laukassa asentoa (pois sisälavan päältä). Vasemmassa laukassa tuntuu tulevan vähän sisäpohjetta päin, ei näytä silti pahalta.
- Diagonaalit laukassa helppoja, laukkaa (myös oikeaa) saa korjata diagonaalin aikana tahdin kärsimättä, pysyy suorana ja tahdikkaana loppuun asti, saan tehdä siirtymisen siihen askeleeseen kun haluan.
- Siirtymiset laukasta raviin edelleen liikaa alamäkeen. Viimeinen laukka-askel venyy, takaosa ei kanna vaan siirtyminen on putoaminen. Laukkaa pitäisi saada viimeisen parin askeleen aikana koottua vielä vähän enemmän, että siirtymisen saa ratsastaa eteenpäin. Olen joskus yrittänyt tätä treenata myös puomien avulla siten, että ratsastan laukassa ravipuomeja kohti, ja siirrän raviin vasta aivan viime tipassa. Jos jollain on muita hyviä vinkkejä niin otetaan vastaan. Toki diagonaalin loppu on ehkä se haastavin paikka tehdä siirtyminen, ja esimerkiksi ympyrän kaarella tulee paljon laadukkaampia toistoja. Tiedostan myös sen tosiasian, että kuskin keskikroppa ei tällä hetkellä juuri auta ja tue hevosta (irtoan satulasta siirtymän hetkellä), työn alla tämäkin.
- Kaiken kaikkiaan istunta leviää laukassa, lantiosta ja sitä myöten myös kädestä tulee joustamaton. Tämä on kotiläksy numero yksi.

FilmMe-ranneke oli pitkästä aikaa käytössä, alla yksi pätkä aivan laukkatyöskentelyn alusta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti