torstai 21. toukokuuta 2015

Kuulumisia II: Valmennus ja punainen lankaHupi oli ehtinyt olla reissunsa jälkeen viikon päivät kotona, kun olikin sitten allekirjoittaneen vuoro lähteä viikoksi työreissuun. Hupi liikkui tämän ajan vuokraajan kanssa lähinnä rennosti maastoillen ja kerran kävivät estetunnilla, mutta vakavamielistä koulutreeniä ei juuri viikon ohjelmassa näkynyt – ja hyvä niin.

Ehdin ratsastaa pari päivää ennen Hannan valmennusta, missä sitten palaset loksahtivat kunnolla paikoilleen. Sitä ennenkin Hupi oli ollut jo ihan eri mallilla kun ennen reissuani, se oli yritteliäs ja innokas, mutta jotain kuitenkin puuttui. Selkä oli vaikea saada pysymään mukana, ja rehellinen rentous ja jousto puuttui. Aloitettiin valmennustunti väistöillä, mitkä jostain käsittämättömästä syystä olin taas hukannut ihan kokonaan. Väistöistä ollaan saatu radoilla monesti seiskoja, mutta nyt kunnolliset ristiaskeleet loistivat poissaolollaan ja takaosa laahasi perässä. Oikealle päästiin lopulta kivan helposti soljuviin väistöaskeleisiin, mutta vasemmalle tuntui että alla on joka suuntaan kiemurtava mato, ja vaikka ristiaskeleet löytyivätkin, niin oikeaa asetusta en saanut rehellisesti läpi niin sitten mitenkään.

Laukkatyöskentelyssä peruslaukka ja muoto oli ihan jees, mutta säädettävyys ja jousto puuttui. Jossain kohdin Hanna sitten totesi että se näyttää siltä että siitä saadaan vielä oikein kiva mutta se vaatii vähän enemmän prässäämistä. Ja minä mietin pienessä päässäni että kumpihan sitä vaatii enemmän… Seuraava kymmenisen minuuttia tehtiin töitä sitten vastalaukassa: suoraa uraa, kaarevaa uraa, voltteja, keskilaukkoja suoralle ja kaarelle, välillä käynnin kautta laukkaa ja suuntaa vaihtaen. Ensin alkoi tulla pieniä yhden-kahden askeleen wau-hetkiä, yleensä kulman syvimmässä kohdassa. Fiilis oli jotakuinkin se, että mitä vaikeampi tie oli, sen paremmin laukka lähti tulemaan selän läpi. Vähän kerrassaan lyhyet hetket kasvoivat pidemmiksi, ja tuon kymmenminuuttisen jälkeen fiilis oli aika mieletön. Laukka pyöri ja kantoi, ja todellakin tuli koko kropan läpi.

Ja kuski kirosi itseään rankasti. Viime syksynähän lähdettiin tekemään isompaa muutosta nimenomaan vastalaukan kautta. Kyllähän minä sen muistin, ja kyllähän me vastalaukkaa ollaan tehty paljonkin, mutta piru vie, aivan liian syvällä mukavuusalueen sisällä. Ei vastalaukkatyöskentely kenttää ympäri tai isolla pääty-ympyrällä ole juttu eikä mikään enää, eikä sillä kehitetä hevosta eteenpäin. Se on perusratsastusta. Nyt pitää tehdä voltteja, temponvaihteluja, ja haastaa sekä hevosta että itseään. Se notkistaa, jumppaa, voimistaa ja vie eteenpäin. 

Onpahan taas pieni ja hento ote siitä punaisesta langasta :)

Hupi ja Hupimobiili Pohtiolammella

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti