perjantai 22. toukokuuta 2015

Ravintolavaunu ja kesken jäänyt salaatti

Pari kertaa ollaan treenattu Hupin kanssa nyt lähettämällä lastaamista, toiveena se, että pääsisin joskus kulkemaan sen kanssa ihan kaksin, ilman apukäsiä. Itse asiassa viimeisin Pohtiolammen valmennusreissu tehtiin jo kahdestaan, mutta molemmissa päissä oli joku auttamassa takapuomin kanssa. Ensimmäisistä lähetysharjoituksista ja Hupin lastaushistoriasta voi lukea täältä. Kuten tuolta linkin videolta näkyy, Hupi menee kyllä sujuvasti yksin sisään, mutta ei kuitenkaan ihan niin pitkälle että takapuomin saisi kiinni. Se ei myöskään ole sietänyt pienintäkään painetta takaa, vaan peruuttaa heti ulos jos yrittää työntää kädellä tai takapuomilla pidemmälle. Oman (1,5 hevosen) kopin kanssa ongelmaksi paljastui nopeasti myös se, että Hupi alkoi vähän pohtia, josko kääntyisi kopissa ympäri.

Mutta onneksi kevät on parasta aikaa lastausharjoituksille. Kuivattu leipä, porkkana ja kaura ovat kaikki ihan päteviä houkuttimia ja palkintoja, mutta mikään ei voita kevään ensimmäisiä vihreitä ruohotupsuja. Joten ei muuta kun täti kyykkimään pusikkoon ja keräämään pari ämpärillistä tuoretta ruohoa ja voikukkaa, koko komeus heinäverkkoon ja heinäverkko traileriin. Ei muuten enää käynyt ympäri kääntyminen mielessäkään, kun edessä oli taivaallinen salaattibuffetti.

Aiemmin ensimmäinen ongelmakohta oli se, kun hevonen on kopissa sisällä ja takana alkaa tapahtua. Mikä tahansa pienikin liike takasillan tienoilla sai Hupin laittamaan peruutusvaihteen silmään. Tämä ongelma ratkesi käytännössä itsestään, tuore ruoho maistui sen verran hyvin, että pienen harkinnan jälkeen Hupi päätti jäädä koppiin syömään, vaikka vähän takana kolisteltaisiinkin. Ulos ollaan peruutettu niin, että vihellän vähän ja vedän hännästä varovasti taaksepäin. Pari kertaa piti pyytää vähän reippaammin, kun vastaus ensimmäiseen pyyntöön oli mallia "mutta kun mulla on täällä ravintolavaunussa vielä tää salaatti kesken". Peruutti takajalat sillalle ja kaula pitkällä yritti hamuta vielä pari voikukanlehteä evääksi mukaan. Eipä ole ennen tälläistä "ongelmaa" ollut!

Mutta mitään painetta se ei vaan siltikään sietänyt, pienikin hipaisu takapuomilla ja hevonen peruutti saman tien ulos. Ei säikähtäneenä, ei oikeastaan edes suuremmin jännittyneenä vaan ihan rauhassa ja aivan kuin se ei olisi oikein ymmärtänyt tilannetta ja tuli ulos kysymään että mitä te oikein haluatte. Ratkaisuna oli siis kertoa hevoselle, mitä siltä halutaan. Hupi sietää yllättävänkin paljon painetta edestä päin, joten apukäsi kopin etuosaan, ja samalla hetkellä vetämään riimusta hevosta eteenpäin, kun itse työnnän takapuomia kiinni. Kokonaista kolme toistokertaa tarvittiin, ja oppi oli mennyt perille.

Sen jälkeen homma olikin sitten tällä mallilla:

Ja eilen käytiin sitten Niihamassa Hannan valmennuksessa ihan kaksin hevosen kanssa. Tarvittaessa olisi varmastikin ollut apua tarjolla molemmissa päissä, mutta eipä tarvittu. Yksin lastasin, yksin kuljetin ja yksin purin, mennen tullen. Voin muuten kertoa, että tätä päivää on odotettu!

5 kommenttia:

 1. Niin näppärälle näytti puomin kiinnitys, että pakko on kysyä, että eikö sulla ole takapuomissa sokkia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotinkin että joku takertuu ;) On toki sokat, ja aina kuljettaessa asianmukaisesti kiinni. Video itse asiassa katkeaa juuri ennen kun mietin ääneen että pitäiskö ottaa uusiks vielä niin että laitetaan sokat kiinni.

   Tässä vaiheessa treenejä jätin vielä ihan tarkoituksella auki, että saan puomin auki mahdollisimman nopeasti, siltä varalta että jos (kaikesta huolimatta) hevonen alkaakin näyttää merkkejä että pyrkisi kääntymään ympäri (pääpuolessa ei ollut enää ketään varmistamassa), niin saan puomin mahdollisimman nopeasti auki ja ehdin ehkä vielä pyytää takaperin ulos.

   Poista
  2. Joo ei tämä ollut kuin rehti ihmettely, että kuinka näppärästi ne sokat saitkaan paikalle :) Meidän poika nimittäin osaa askarrella ne etupuomista auki, eli nykyään sidotaan vielä nekin kiinni.. Kahden hevosen traikussahan kääntymisongelmaa ei olisikaan. Onko sulla muuten etuovi kiinni vai auki kun lähetät? Kun on pari tuttua sattunut paikalle lähiaikoina tilanteeseen, jossa kokenut matkustaja päättää poistua etuovesta tuhoisin seurauksin...siksi mulla on sekin nykyään aina kiinni. Nimim. Huolihuoli murhemurhe

   Poista
  3. Juu en ajatellutkaan että pahalla, hyviä pointteja ehdottomasti :)

   Auki on etuovi, tai ainakin raollaan. Valoa täytyy olla tunnelin päässä, muuten iskee herra hevoseen ahtaan paikan kammo ja alkaa epäröidä. Tämä ei muutenkaan ole pyrkimässä missään nimessä liikaa eteen, vaan ennemmin ongelmana on nimenomaan saada se menemään riittävän pitkälle että puomin saa kiinni. Ei ole tietääkseni koskaan matkustanut etupurkukopissa niin että etupurkua olisi käytetty, joten ainakaan vielä ei ole esitellyt ajatuksia edestä poistumisesta. Mutta joo, hyvä pitää mielessä. Yhden vastaavan episodin itsekin livenä nähneenä, en todellakaan halua kokeilla omani kanssa...

   Edessä tuossa kopissa on narut kahta puolen, joten etupuomin sokkiin ei teoriassa pitäisi yltää vaikka miten päin yrittäisi. Vaan kyllähän tämä on kerran onnistunut nojailemaan takapuomiin siinä määrin että takapuomin sokka oli auennut ja puomi pudonnut toiselta puolen. Positiivisena puolena tässä episodissa oli se, että mitään kammoa ei jäänyt, mutta eipähän nojaile enää ;) Mutta pakko myöntää että kyllä ainakin näin alkuun on itsellä tosi epävarma olo ja kauhukuvia mielessä että mitä kaikkea voisi sattua, kun omaa kuljetuskokemusta on kuitenkin toistaiseksi ihan kokonaista neljä lyhyttä reissua. Ennakoiden, rauhassa ja parasta toivoen, niin kai se on mentävä.

   Poista
 2. En tiedä kumman pään puomien aukeaminen on lopulta vaarallisempaa - jos polle päättää heittää pakin päälle ja takapuomi ei ole paikallaan, antaa silta kyllä nopeasti periksi sekin.. Uuuhh.. Mutta juuri tuo ennakointi on kyllä a ja o - kunnes joku muu liikenteessä töppää. Nimim. Siitäkin on kokemusta..
  P.s jos oot Niihamassa huomenna niin tule morjestamaan?

  VastaaPoista